NIEUWS

NIEUWS


  • Papierloos geneesmiddelenvoorschrift

    Uw artsen gebruiken al een hele tijd het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift, zij maken vanuit het medisch programma een digitaal voorschrift ‘in the cloud’ vanwaar elke openbare apotheek in België deze kan afhalen mits de eID, Kids-ID of ISI+ -kaart van de betrokken patiënt daar nog werd ingelezen in de laatste 15 maand. Op huisbezoek of bij  computerpanne zal u uitzonderlijk wel nog een handgeschreven voorschrift ontvangen, dit blijft wettelijk even geldig als de digitale vorm. De apotheek dient op elk afgeleverd product de voorgeschreven dosis en duur van inname te vermelden, dat kan u daar dus op terug vinden.


    Download de handige app MijnGeneesmiddelen van het RIZIV via Google Play of App Store om de geldigheid van uw online voorschriften op te volgen. U kan hiermee ook een medicatie 'reserveren' bij een bepaalde apotheek zodat die het in huis kan hebben tegen wanneer u daar langsgaat.

  • COVID-19

    De talloze verstrengingen dan wel versoepelingen van de overheid maken een up-to-date infopagina nagenoeg onmogelijk. Hier alvast enkele nuttige websites:



    Vraag tijdens uw consultatie informatie over de brede 2e boostervaccinatie die vanaf september 2022 wordt uitgerold en of dit voor u belangrijk kan zijn. Het vaccin vermindert de kans dat u besmet wordt en vermindert sterk de ernst van de ziekte indien u het virus toch zou oplopen.

  • Digitale communicatie en medische verwijzing

    Tegenwoordig is niet alleen het geneesmiddelvoorschrift elektronisch, maar vindt ook uitwisseling plaats van administratieve en medische gegevens tussen het ziekenhuis, labo, apotheker en uw huisarts. Al deze gegevens zijn enkel toegankelijk voor hulpverleners die op dat moment te maken hebben met uw gezondheidstoestand. Door uw e-ID of kids-ID te laten inlezen in onze praktijk, verleent u een (stilzwijgende) geïnformeerde toestemming hiervoor.

    We zijn van mening dat een snelle overdracht van noodzakelijke informatie belangrijk is en uw gezondheid zeker ten goede komt. Coderingsprotocols en versleutelingssoftware zorgen ervoor dat deze zaken niet leesbaar zijn voor personen die inbreken in de digitale schakel (hackers, nieuwsgierig personeel, IT-ers, …) maar enkel voor de uiteindelijke medische bestemmeling. Al deze datatransfer is onderhevig aan de Europese GDPR-regelgeving (meer info hier).


    Als u uitzonderlijk toch niet wenst uw data elektronisch te versturen, kan dit voor een aantal zaken alsnog via papieren versies ervan. Gelieve ons dit dan te melden en deze formulieren persoonlijk te komen halen aan de balie. Ook in geval van overmacht kan het zijn dat uw arts u een papieren aanvraag, verwijsbrief of getuigschrift meegeeft.

    Opvolgen van uitslagen vergt tijd die er tussen de consultaties overdag vaak niet meteen is. We vragen u dan ook om pas de dag na uw onderzoek of bloedafname ons te contacteren voor de resultaten. Dat geeft ons de tijd om de vele inkomende verslagen eerst te bekijken en te evalueren.

Share by: